Dieta bogata w cukier i jej szkodliwość
Większość ludzi dobrze wie jak powinni się odżywiać, ponieważ problem ze złą dietą nie wynika zazwyczaj z niewiedzy, ale z przyzwyczajeń żywieniowych oraz z powodu naszych ulubionych smaków, które niekoniecznie są polecane przez dietetyków.
Wielu ludzi przyznaje się, że ich największa słabością jest cukier w produktach spożywczych, ponieważ poprawia nastrój i wybornie smakuje, dlatego tez słodycze są na pierwszym miejscu na liście uzależniających przekąsek. Jednak warto jest z nich zrezygnować lub znacznie ograniczyć, ze względu na uboczne skutki słodkiej diety, między innymi obniżenie odporności organizmu czy też problemy z pamięcią. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że słodkie przekąski, które powodują chwilową poprawę nastroju, docelowo zwiększają ryzyko na choroby depresyjne i obniżenie nastroju. Słodkie produkty są jednym z czynników powstania cukrzycy, a ta prowadzi do zapaleń mięśnia sercowego, niewydolności nerek, utraty wzroku oraz amputacji kończyn dolnych. Jeżeli nasz jadłospis będzie bogaty w cukier, to również zwiększymy ryzyko chorób stawów, ponieważ niszczy on strukturę kalogenu. Innymi powikłaniami menu bogatego w cukier jest próchnica zębów, rozwój grzybów Candidia prowadzących do infekcji drożdżowych i grzybiczych, szybsze starzenie się skóry oraz chorób wątroby.
Są to na pewno wystarczające powody, aby stopniowo rezygnować ze słodkich przekąsek, a zamiast nich, świadomie wybierać słodkie owoce, które dostarczą organizmowi witamin, a przy okazji zaspokoją naszą potrzebę na coś słodkiego.