Problematyka diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa staje się coraz częściej podejmowanym tematem- jest ona zalecana osobom uczulonym na ten składnik, jednak korzystają z niej także osoby zdrowe, które pragną w sposóļ racjonalny minimalizować swoją wagę. Dieta bezglutenowa opiera się na prostej zasadzie – wykluczaniu produktów zawierających gluten, czyli konkretny rodzaj białka – pszenicy, żyto, orkisz, jęczmień. Należy pamiętać, iż wiele produktów może zwierać śladowe ilości tych składników. Podczas dobierania produktów warto pamiętać, iż wiele produktów takich jak mąka kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem (wynika to z procesów produkcyjnych). Jak dostosować się do tego rodzaju diety? Z pewnością pomocne okażą się liczne serwisy kulinarne oraz książki dedykowane osobom pragnącym stosować ten rodzaj diety. Wiele mówi się również o kontrolowaniu poziomu cukru we krwi przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Dieta bezglutenowa eliminuje liczne, popularne słodycze. Warto wybierać wtedy miód, przetwory, ciasta pieczone na konkretnych składnikach.