Problematyka diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa staje się coraz częściej podejmowanym tematem- jest ona zalecana osobom uczulonym na ten składnik, jednak korzystają z niej także osoby zdrowe, które pragną w sposóļ racjonalny minimalizować swoją wagę. Dieta bezglutenowa opiera się na prostej zasadzie – wykluczaniu produktów zawierających gluten, czyli konkretny rodzaj białka – pszenicy, żyto, orkisz, jęczmień. Należy pamiętać, iż wiele produktów może zwierać śladowe ilości tych składników. Podczas dobierania produktów warto pamiętać, iż wiele produktów takich jak mąka kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem (wynika to z procesów produkcyjnych). Jak dostosować się do tego rodzaju diety? Z pewnością pomocne okażą się liczne serwisy kulinarne oraz książki dedykowane osobom pragnącym stosować ten rodzaj diety. Wiele mówi się również o kontrolowaniu poziomu cukru we krwi przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Dieta bezglutenowa eliminuje liczne, popularne słodycze. Warto wybierać wtedy miód, przetwory, ciasta pieczone na konkretnych składnikach.

Previous post Cena za dietę?
Next post Dieta kopenhaska