Cynamon a nasza dieta

Cynamon, podobnie jak inne mniej powszechne przyprawy, jest u nas w Polsce niedoceniany. Znamy go głównie jako dodatek do piernika, a tymczasem może mieć on ogrom zastosowań i dużo szerszy wpływ na nasze zdrowie, niż nam się wydaje. Cynamon ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie szereg makroelementów, w tym szczególnie cenne żelazo, wapń i mangan. Doskonale sprawdza się przy kłopotach z trawieniem. Jest bogaty w błonnik, obniża cholesterol oraz reguluje cukier we krwi. Poza tym ma właściwości rozgrzewające, a to czyni nas bardziej witalnymi i pełnymi życia. Jest tak, ponieważ cynamon wpływa na dokrwienie i tym samym dotlenienie organizmu. Na tym jednak pozytywne właściwości cynamonu się nie kończą. Ma on także pozytywny wpływ na naszą wagę. Jego regularne spożywanie, nawet w niewielkich ilościach, pozwala na lepszą przemianę materii, lepsze działanie organów odpowiedzialnych za trawienie, a także pozwala na oczyszczenie organizmu. Te wszystkie właściwości powinny każdego przekonać, że warto go dodawać zarówno do dań, jak i napojów.

Previous post Dieta redukcyjna – skutki
Next post Dieta księżycowa