Dieta na nerwy
Jedzenie i napięcie psychiczne na ogół kojarzone są w postaci podjadania, które stanowi reakcję na problemy czy stres. Czy jednak można spojrzeć na łączące je zależności inaczej? Zdaniem dietetyków i naukowców można. Przede wszystkim trzeba jednak zrozumieć swoje podejście do jedzenia, jak również poznać wpływ poszczególnych składników na organizm i konkretnie układ nerwowy.
Najczęściej podjada się, by łatwiej radzić sobie z emocjami. Zwłaszcza tymi trudnymi. Wówczas to rośnie chęć ogólnie na jedzenie lub na pewne jego rodzaje. Spożywanie posiłków kojarzy się z czymś miłym, ze spokojnym czasem. Zatem gdy dopada stres, kroki kierowane są w stronę kuchni w nadziei, że choć na chwilę uda się pozbyć nieznośnych uczuć.
Jednak do jedzenia o wiele lepiej podejść bardziej racjonalnie niż uczuciowo. Pewne składniki, witaminy i minerały zbawiennie działają na układ nerwowy. Wzmacniają go poprzez dostarczenie konkretnych substancji. Warto zatem zmienić swoje nawyki. Jeść produkty bogate w magnez i witaminę B, jak również te zawierające kwasy omega-