Dieta chroniąca przed miażdżycą

Sposób odżywiania, który będzie chronił przed miażdżycą, powinien być zbliżony do sposobu, w jaki odżywiają się mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Mieszkańcy tych krajów w odróżnieniu od nas jedzą małe ilości produktów, które zawierają cholesterol. Unikają masła, smalcu, tłustych mięs i wędlin. Za to w ich diecie nie brakuje tłuszczy roślinnych. Używają oni głównie oliwy z oliwy. W naszym kraju jest ona dość droga, ale śmiało możemy ją zastąpić olejem rzepakowym. Olej rzepakowy czy też oliwa są źródłem kwasów tłuszczowych omega- Koniecznie trzeba jeść morskie ryby, które także zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnym jedzą dużo warzyw i owoców. Bierzmy z nich przykład i jedzmy 5 porcji warzyw i owoców. 5 porcji to około 1 kg, jeśli to dla nas zbyt dużo starajmy się dziennie zjeść przynajmniej 1/2 kg owoców i warzyw. O ile tylko się da, jedzmy je surowe, jeśli jest to niemożliwe (nie wszystkie warzywa nadają się do jedzenia na surowo) przyrządzajmy je na parze.

Previous post Dieta na nerwy
Next post Ćwiczenia i dieta