Zdrowa dieta w XXI wieku
Razem z nowym stylem życia, które przyszło do Polski z zachodu, przyszły również nowe nawyki żywieniowe oraz inne rodzaje posiłków i sposobów przygotowywania pożywienia, co nie zawsze jest dobre dla naszego organizmu.
Niestety bardzo często, zabiegani i żyjący w pospiechu wybieramy produkty spożywcze łatwe i szybkie w przygotowywaniu, niestety są one wysoko przetworzone, a przez to nie powinny być zbyt często spożywane. Jednak możemy zaobserwować, że w ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość żywieniowa Polaków, co objawia się między innymi częstym i wnikliwym czytaniem składu produktów spożywczych. Trend ten w pewien sposób wymusza na producentach wprowadzania zdrowszych alternatyw produktów, które nie leżą już w centrum zainteresowania konsumentów. Unikając dodatków spożywczych takich jak: sztuczne barwniki, szkodliwe słodziki, konserwanty oraz polepszacze smaku i zapachu, zdecydowanie poprawimy swoje zdrowie i wydolność organizmu. Jednak wielu ludzi martwi się, że dawniej zdrowe warzywa i owoce, dzisiaj nie są już tak pożywne, ze względu na stosowane w rolnictwie i sadownictwie opryski oraz polepszacze gleby, które przenikając do produktów spożywczych. Dobrym rozwiązaniem jest dokładne mycie owoców i warzyw w gorącej wodzie, oraz moczenie ich w misce z ciepłą wodą i niewielką ilością sody spożywczej.
Bardzo wiele możemy zrobić, aby poprawić nasze zdrowie, a wielu lekarzy uświadamia nas, że jesteśmy tym co jemy, więc warto poświęcić chwilę na czytanie etykiet w trakcie zakupów oraz na dłuższe przygotowywanie wartościowych posiłków.