Dieta chroniąca przed miażdżycą
Sposób odżywiania, który będzie chronił przed miażdżycą, powinien być zbliżony do sposobu, w jaki odżywiają się mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Mieszkańcy tych krajów w odróżnieniu od nas jedzą małe ilości produktów, które zawierają cholesterol. Unikają masła, smalcu, tłustych mięs i wędlin. Za to w ich diecie nie brakuje tłuszczy roślinnych. Używają oni głównie oliwy z oliwy. W naszym kraju jest ona dość droga, ale śmiało możemy ją zastąpić olejem rzepakowym. Olej rzepakowy czy też oliwa są źródłem kwasów tłuszczowych omega- Koniecznie trzeba jeść morskie ryby, które także zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnym jedzą dużo warzyw i owoców. Bierzmy z nich przykład i jedzmy 5 porcji warzyw i owoców. 5 porcji to około 1 kg, jeśli to dla nas zbyt dużo starajmy się dziennie zjeść przynajmniej 1/2 kg owoców i warzyw. O ile tylko się da, jedzmy je surowe, jeśli jest to niemożliwe (nie wszystkie warzywa nadają się do jedzenia na surowo) przyrządzajmy je na parze.