Dieta niskiego IG nie tylko dla cukrzyków
Przez ostatnie dwadzieścia lat lekarze alarmowali, że w Polsce coraz większy odsetek ludzi cierpi na nadwagę lub otyłość, a liczba ta z roku na rok rosła, co niestety niosło za sobą również wzrost problemów zdrowotnych u tych osób.
Jednym z najczęstszych powikłań otyłości jest cukrzyca typu I oraz typu II, która wymaga od chorego nie tylko przyjmowania przepisanych leków, ale również specjalnej diety, która utrzymuje poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie. Dawniej tylko cukrzycy byli objęci dietą niskiego Indeksu Glikemicznego, jednak dzisiaj coraz więcej osób decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych, aby zachować zdrowie a także zgrabną sylwetkę. Produkty spożywcze, które mają niski Indeks Glikemiczny (IG), a dotyczy to tylko węglowodanów, po spożyciu powoli podnoszą poziom cukru we krwi, bez nagłych zmian, ale również ten poziom powoli spada. Jeżeli spożywamy coś o wysokim IG, to bardzo szybko czujemy się syci, niestety również szybko, o ile nie szybciej, ten poziom cukru we krwi spada i nagle stajemy się bardzo głodni, przez co często zaspokajamy głów tym co mamy pod ręką, a nie tym co jest dobre dla naszego organizmu. W diecie niskiego IG ważne jest nie tylko to co jemy, ale również wielkość porcji oraz odległość czasowa między posiłkami, aby nie były rzadziej spożywane niż co trzy godziny.
Dieta niskiego IG jest sposobem prawidłowego żywienia, przy tym jest bardzo aromatyczna, w znacznej mierze składająca się ze świeżych warzyw i owoców, jest też smaczna i lekkostrawna.