Dieta redukcyjna – skutki
Podstawowym celem diety redukcyjnej jest spalenie nadmiaru tkanki tłuszczowej, a także pośrednio – uwydatnienie muskulatury. Nie jest to więc zupełnie to samo, co odchudzanie. Tu celem jest nie tylko schudnięcie, poza tym dieta redukcyjna musi być dużo bardziej precyzyjna, niż w przypadku ogólnych diet odchudzających. Tu nie obędzie się bez dokładnego określenia zapotrzebowania kalorycznego. Dieta redukcyjna z założenia jest perspektywiczna i musi być zaplanowana w dłuższej perspektywie czasowej. Należy także poświęcić na nią dużo czasu i energii. Posiłki powinny być tu częste, świadomie zaplanowane, dokładnie dopasowane do naszych konkretnych potrzeb. Trzeba poznać własne ciało, odpowiadać na jego potrzeby, a nie jedynie redukować dietę. Musimy więc na wstępie podchodzenia do diety określić nie tylko zapotrzebowanie kaloryczne, ale także nadmiar własnej tkanki tłuszczowej. Należy także regularnie monitorować postępy, przez kontrolowanie wagi i mierzenie tkanki tłuszczowej, by w razie konieczności zmieniać raz ustaloną dietę.