Dopasowanie diety do sportu
Dla zawodowego sportowca kwestia odpowiedniego żywienia przed wysiłkiem, w trakcie treningu oraz po nim – dla lepszej regeneracji – są oczywistymi zagadnieniami. Nawet jeśli junior nie ma jeszcze pojęcia o wszystkich niuansach związanych z racjonalnym żywieniem, w trakcie kolejnych lat sportowej edukacji bez wątpienia posiądzie tę wiedzę i będzie musiał ją bezwzględnie stosować na co dzień.
Także amatorzy dla swojego dobra i lepszych efektów treningowych powinni posiąść wiedzę w zakresie odpowiedniego żywienia trenującego sportowca. Kilka podstaw odpowiedniej diety to uzupełnianie wody na każdym możliwym kroku i przymuszanie się do picia nawet w okresach, kiedy nie ma się na to ochoty.
Klasyczne posiłki dla osób uprawiających lżejsze dyscypliny jak bieganie, to szybko wchłaniające się pasty oraz ryby, w miarę możliwości drób – ogólnie chude mięso stanowiące idealne źródło białka. Regularność posiłków jest tutaj również bardzo ważna, ponieważ zapotrzebowania trenującego organizmu na węglowodany i kalorie jest zdecydowanie wyższy.